Jak oczyścić organizm z toksyn i nauczyć się zdrowo żyć

W kuchniach całego świata (zwłaszcza azjatyckiej) imbir używany jest jako warzywo (w stanie surowym) oraz jako przyprawa (suszony i sproszkowany).

Wchodzi w skład przyprawy curry. Bywa składnikiem pierników, pasztetów, ciasteczek i alkoholu, a także dodatkiem do herbaty, kawy i deserów.

Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetologii, odchudzaniu i medycynie. Uznawany jest za silny afrodyzjak.

Czosnek to warzywo o niezliczonych zaletach. Już Egipcjanie stosowali go w rozlicznych chorobach.  Ząbki czosnku są szczególnie skuteczne w walce z przeziębieniem, bólem gardła, grypą. Ząbki czosnku świetnie działają też odkrztuśnie i zmniejszają przekrwienie. Działa łagodząco przy uporczywym katarze i zapaleniu śluzówki nosa.

Czosnek wpływa zbawiennie na nasz układ trawienny. Ma również ogromny wpływ na nasz układ krążenia. Poprawia przepływ krwi w żyłach, działa przeciwzakrzepowo. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Jako przeciwutleniacz wspomaga też nasz organizm w walce z toksynami i zanieczyszczeniami środowiska.

Ponoć hollywoodzka aktorka Angelina Jolie swą wspaniałą figurę zawdzięcza przywiezionemu z Namibii, specjalnemu przepisowi na herbatkę imbirową, która przyspiesza spadek wagi(jak donoszą media, dzięki tej herbatce Angelina zrzuciła 11 kilogramów po urodzeniu córki Shiloh). Głównym składnikiem naparu jest właśnie korzeń imbiru.

Jak przyrządzić herbatkę?

Wystarczą 3 składniki:

  • świeże kłącze imbiru,
  • 1 duży ząbek czosnku (lub dwa małe),
  • woda.

Aby nieco poprawić smak, można też dodać trochę soku z cytryny.

Wykonanie:

Pokrój na cienkie plasterki ok. cztery centymetry korzenia imbiru, zalej 2 litrami wody i gotuj przez co najmniej 20 minut. Pod koniec dodaj czosnek i jeszcze raz doprowadzać do wrzenia całą mieszankę. Pozostawia do ostygnięcia.

Stosowanie:

Codziennie wypijaj jeden litr herbatki (aby zwiększyć jej działanie, zrezygnuj ze stosowania cukru).
Stosowanie naparu przynosi najlepsze rezultaty w połączeniu z uprawianiem sportu.
Herbatka imbirowo-czosnkowa, oprócz działania odchudzającego, przeciwdziała infekcjom i jest pomocna w zwalczaniu objawów grypy. Tym bardziej warto więc zastosować ją o tej porze roku.

About these ads

Comments on: "Imbir & czosnek – co za duet" (1)

  1. [...] zdrowotno-smakowe imbiru są wszystkim bardzo dobrze znane. Marynowany imbir, dzięki swoim “oczyszczającym” [...]

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 363 other followers

%d bloggers like this: