Rejuvelac

Rejuvelac to sfermentowanym napój, którego regularne picie poprawia pracę układu trawiennego, a także odbudowę flory bakteryjnej. Rejuvelac możne być zrobiony przy użyciu ziaren tj.: pszenica, żyto, owies, jęczmień, proso, komosa ryżowa (qinoua), gryka, ryż itp. Najczęściej używanymi  i najprzyjemniejszymi  w smaku są ziarna    pszenicy, żyta, i komosy ryżowej. Rejuvelac stanowi rewelacyjne  źródło białka i enzymów. Zawiera osiem witamin z grupy B, witaminy E i K oraz różne białka, dekstryny, węglowodany, fosforany i amylazy. Rejuvelac jak i cala reszta fermentowanej żywności (sery z pestek i orzechów, kapusta kiszona) są bardzo ważnymi składnikami witarianskiej diety i są szczególnie pomocne dla ludzi zmagających się ze słabą przemiana materii i trudnościami układu trawiennego a to dlatego że fermentowana żywność posiada ogromny zasób enzymów i dobrej bakterii.  A jak wiadomo utrata balansu flory bakteryjnej często prowadzi do problemów trawiennych czy chorób takich jak candida albicans (fungus).

Poniżej znajduje się przepis na Rejuvelac zaczerpnięty ze strony http://surowadieta.blogspot.com/2010/04/rejuvelac-jest-sfermentowanym-plynem.html

PRZEPIS

(3/4 szklanki ziarna na jeden galon wody,  1 galon = 3.785…litra)

1. Przepłucz a następnie zalej przefiltrowaną wodą 3 / 4 szklanki suchego ziarna i zostaw na 8-12 godzin w słoiku z zakrętką z sitkiem lub kawałkiem materiału , tak żeby powietrze było dostępne ( pamiętaj aby wlać podwójną ilość wody ponieważ ziarno spęcznieje przez noc i będzie go dwa razy więcej)

2. Po 12 godzinach wylej wodę , wypłucz i wymieszaj ziarna zostaw je by kiełkowały, najlepiej jest postawić słoik pod katem 45 stopni (oprzeć o ścianę) żeby powietrze mogło cyrkulować i dostać się również do tych ziarenek na dnie słoika  a także zapobiec   powstaniu pleśni.

3. Kiełkowanie ziaren trwa od 24 do 36 godzin w zależności od rodzaju użytego ziarna i temperatury w pokoju ( im większe ziarno ty dłużej i  im cieplejsza temperatura tym szybciej) ( gotowość ziarna możesz rozpoznać po małych ogonkach wystających z ziarenek) . Pamiętaj by do tego czasu przepłukiwać ziarna dwa do trzech razy dziennie.

4. Następnie wsyp kiełki i dwie szklanki wody do blendera/miksera i zmiksuj przez około 5 sekund po czym wlej to z powrotem do słoja i zalej do pełna przefiltrowana woda. Zamieszaj napój i przykryj słój przykrywka z sitkiem lub kawałkiem materiału takiego by pomogło się tam dostać powietrze potrzebne do procesu fermentacji.

5. Fermentacja trwa okołu 24 godziny (w temperaturze pokojowej)
6. Gotowy Rejuvelac przecedź przez sitko by pozbyć się skiełkowanych ziaren i osadu, który tworzy się na dnie słoika. Pozostałe ziarno możesz użyć ponownie do zrobienia kolejnego rejuvelaca (tylko wlej 1/2 wody) lub zrobić krakersy (essence crackers) jeśli posiadasz suszarkę/dehydrator.

7. Rejuvelac powinien być pity w temperaturze pokojowej.

8. Przechowuj go w lodowce w szklanym zakręconym pojemniku ( dobry nawet przez 7 dni!!), jeżeli trzymany na zewnątrz powinien być odkręcony by miał dostęp do powietrza, jednak jeżeli zostawisz go na zewnątrz przez dłuższy czas , zmieni smak dlatego ze proces fermentacji będzie się kontynuował.