Witaminy i suplementy

Bardzo istotnym elementem optymalnego procesu oczyszczania są witaminy, minerały i inne składniki odżywcze.

Niektóre z wymaganych w oczyszczaniu witamin obejmują:
beta-karoten (przetwarzany na witaminę A)
  • marchew
  • buraki
  • zielone warzywa
  • melon
kwas foliowy (witamina B9)
  • grzyby
  • orzechy
  • pełne ziarna
  • brokuł
  • sałata
  • szpinak
  • fasola
  • liście buraka
niacyna (witamina B3)
  • awokado
  • figi
  • daktyle
  • zielone warzywa
  • pełne ziarna
  • brązowy ryż
  • pestki słonecznika
kwas pantotenowy (witamina B5)
riboflavin(witamina B2)
  • brokuł
  • pełne ziarna
  • migdały
  • pestki słonecznika
  • zielone warzywa
tiamina (witamina B1)
  • burak
  • brązowy ryż
  • orzechy
  • pestki słonecznika
  • zielone warzywa
  • masło orzechowe
  • rodzynki
  • śliwki
  • owies
witamina B12
  • kelp
  • banany
  • orzeszki ziemne
  • winogrona
pirydoksyny (witaminaB6)
  • banan
  • awokado
  • pełne ziarna
  • kantalupa
  • orzech włoski
  • soja
  • orzeszki ziemne
  • zielone warzywa
  • marchew
  • papryka
witamin C
  • cytrusy
  • jabłka
  • truskawki
  • liście buraka
  • szpinak
  • kapusta
  • brokuł
  • kalafior
  • pomidory
  • papryka
  • papaja
witamina E
  • pełne ziarna
  • brukselka
  • zielone warzywa
  • szpinak
  • brązowy ryż
  • soja
  • olej roślinny
Ponadto, Twoje ciało wymaga następujących minerałów dla lepszej realizacji funkcji oczyszczania:
  • wapń (zielone warzywa, tofu, soja, mleko sojowe, migdały, sezam, orzechy włoskie, proso, kelp, sok marchwiowy, owies, brokuł)
  • miedź (migdały, orzeszki ziemne, awokado, śliwki, wiśnie, cytrusy, rodzynki, pełne ziarna, owies, zielone warzywa)
  • german (czosnek, cebula, pełne ziarna)
  • żelazo (morele, brzoskwinie, banany, rodzynki, figi, pełne ziarna, orzechy włoskie, kelp, zielone warzywa, ziemniaki)
  • magnez (jabłka, figi, cytryna, brzoskwinie, seler, liście buraka, pełne ziarna, brązowy ryż, migdały, ziarna sezamu i słonecznika, miód)
  • mangan (orzechy, pełne ziarna, szpinak, buraki, kelp, morele, jagody, banany, cytrusy)
  • molibden (brązowy ryż, proso, pełne ziarna, zielone warzywa)
  • selen (brązowy ryż, soja, orzechy brazylijskie, kelp, czosnek, grzyby, ananas, cebula, pomidory, brokuł)
  • siarka (rzodkiewka, cebula, seler, chrzan, ogórek, soja)
  • cynk (pestki dyni i słonecznika, zielone warzywa, buraki, groszek, liście buraka)