Oczyszczająca moc pietruszki

Pietruszka wykazuje silne działanie odtruwające, oczyszczające (czyszczące krew), przeciwtrądzikowe i odkażające. Jest to warzywo niezmiernie przydatne w naturalnej akneterapii.PietruszkaPietruszka zwyczajna Petroselinum crispum (Mill.) Nyman seu Petroselinum sativum Hoffm. Należy do rodziny baldaszkowatych Umbelliferae. Jest powszechnie uprawiana i stosowana. Niewiele jednak osób potrafi wykorzystać pietruszkę do leczenia rozmaitych schorzeń.

W fitoterapii wykorzystywany jest owoc, ziele i korzeń pietruszki Fructus, Herba et Radix Petroselini.
Surowce zawierają olejek eteryczny (np. owoce 2-7%, liście i korzeń 1-2%), tłuszcze (owoce – do 22%), flawonoidy (apigenina, kwercetyna, kemferol), kumaryny (umbeliferon, bergapten, kumarol), karotenoidy (wiolaksantyna, karoten, luteina), witaminy (C, kwas foliowy, witaminy (C – 0,3%, B1, P, PP E, B6), sole mineralne (żelazo, miedź), poliacetyleny (falkarinon). Olejek eteryczny pietruszki zawiera alliloczterometoksybenzen, apiol (0,06-0,08%), mirystycynę, pinen

Owoc pietruszki to stary surowiec farmakopealny
; jeśli mamy kłopoty z zakupem owoców w sklepie zielarskim możemy nabyć nasiona pietruszki w sklepach ogrodniczych (trzeba przypilnować, aby nie były zaprawiane!)

Pietruszka wzmaga wydalanie moczu, a wraz z nim chlorku sodu, szkodliwych metabolitów i ksenobiotyków (działanie moczopędne i przeciwobrzękowe). Działa napotnie, przeciwgorączkowo, rozkurczowo (na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego), przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Pobudza wydzielanie żółci, wzmaga procesy detoksykacji (odtruwania) wątroby i skóry. Tonizuje mięśnie narządów płciowych i układu moczowego, przyśpiesza krążenie krwi, zwiększa ukrwienie skóry, nerek i narządów płciowych. Aktywuje percepcję wrażeń seksualnych, nasilając doznania seksualne. Zwiększa popęd płciowy. Przyśpiesza osiągnięcie orgazmu u kobiet i mężczyzn.
Wyciągi z pietruszki mają wpływ przeciwzapalny na skórę i układ stawowo-mięśniowy, przeciwreumatyczny i przeciwartretyczny. Przetwory z pietruszki zalecane są do leczenia niemocy płciowej, chorób skórnych, zatruć, obrzęków pochodzenia nerkowo-krążeniowego (sercowego), obrzęków przy nadciśnieniu, skąpomoczu, zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i układu moczowego oraz płciowego, dyskinez układu żółciowego, niestrawności tłuszczów, wzdęć, zaparć, skąpych i bolesnych nieregularnych miesiączek, zaburzeń ejakulacji i wzwodu. Wyciągi z pietruszki ogólnie wzmacniają organizm. Działanie odkażające na układ pokarmowy i układ moczowy jest silny, dowiedziony i wykorzystywany w fitoterapii.
Olejek eteryczny pietruszki szybko wchłania się do krwi i jest wydzielany wraz z moczem, potem, łojem i powietrzem wydychanym przez płuca. Pietruszka hamuje odruch kaszlowy, odruch wymiotny i odkaża układ oddechowy. Pietruszka pobudza syntezę hemoglobiny, wzmacnia dziąsła i odkaża oraz udrażnia zatoki oboczne nosa. Usuwa objaw szumu w uszach i zawroty głowy pochodzenia krążeniowego. Wodne i wodno-alkoholowe wyciągi z pietruszki leczą ukąszenia i ugryzienia owadów, pająków, roztoczy, zmniejszają łojotok, leczą stan zapalny i infekcje skóry oraz mieszków włosowych. Okłady z soku i wywaru usuwają obrzęki i ból stawów oraz mięśni. Niektórzy autorzy przypisują pietruszce właściwości przeciwkamicze i oczyszczające układ moczowy oraz żółciowy z piasku oraz drobnych kamieni.

PREPARATY I DAWKOWANIE PIETRUSZKI:

  • Napar i odwar: 2-3 łyżki świeżych lub suchych rozdrobnionych korzeni, ziela albo 2 łyżki owoców suchych lub świeżych (ale mielonych) zalać 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 200 ml. Podczas przygotowywania odwaru – gotować surowiec w wodzie przez 2-3 minuty. Naparzać pod przykryciem. Odwar i napar można stosować do okładów, przemywania skóry i płukanek. Okłady powinny trwać 30-45 minut. Pietruszka znakomicie wybiela i wygładza skórę. Dobrze oczyszcza pory skórne. Zabija bakterie trądzikotwórcze. Przy usuwaniu przebarwień i grudek oraz krostek trądzikowych polecamy mieszać przetwory z pietruszki z przetworami z selera w stosunku 1:1.
  • Intrakt stabilizowany: 1 szklankę świeżych korzeni, ziela lub suchych mielonych owoców pietruszki zalać 500 ml gorącego alkoholu 40-60%, odstawić na 1 tydzień, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżce w 100 ml wody. Stosować do pędzlowania zmian skórnych, smarowania skóry oraz do płukanek po rozcieńczeniu: 1 łyżka na pół szklanki wody przegotowanej lub zdrojowej. W ilości 1 łyżka intraktu na 1 szklankę wody zdrojowej tworzy znakomity tonik dla skóry.
  • Sok z pietruszki (ziele, korzeń): pić 1-2 razy dziennie po 100-150 g. Można zakonserwować zalewając alkoholem w proporcji 1:1. Świeży sok znakomity do przemywania i okładów na chorą skórę oraz obrzęknięte stawy oraz mięśnie.
  • Proszek pietruszkowy: 1 łyżeczka mielonych owoców (nasion) 1-2 razy dziennie. Można zmieszać z miodem (1 łyżeczka zmielonych owoców na 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę gliceryny lub alkoholu 40-70%, wymieszać) – 1-2 razy dziennie po 1 łyżce.
  • Znakomite są również sałatki i surówki z pietruszką. Warto spożywać tarte korzenie pietruszki i ziele pietruszki. Jest to dobry środek przeciwtrądzikowy, wzmacniający i oczyszczający organizm.

http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/warzywa/137-pietruszka.html