Zapiekanka z kaszy jaglanej

Ugotować kaszę jaglaną (na średnią blaszkę – 2 szkl. suchej kaszy), powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Podzielić na 2 części, 1 wylać do natłuszczonej blaszki, 2 część trzymać w cieple. Jak wylana kasza trochę ostygnie, nałozyć warstwę farszu: duszone z cebulą pieczarki albo cukinie, na to wylac 2 część kaszy. Zalać wszystko 2 rozbełtanymi jajkami z przyprawami – sól, pieprz, majeranek, bazylia – kto co lubi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40 min. przy temp. 180-200°.

Zapiekanka na słodko

Do ugotowanej j.w. kaszy dodać rodzynki, figi, morele (banany, jabłka, śliwki, cynamon…) dodać parę łyzek mleczka kokosowego, piec j.w.