Zapiekanka z dyni i kaszy jaglanej

Przepis na 4 porcje
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 700-800 g dyni, już bez pestek
  • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
  • 2-3 drobno posiekane cebule
  • 2-3 starte lub przeciśnięte ząbki czosnku
  • kilkanaście drobno posiekanych listków szałwii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Kaszę jaglaną sparzyć na sitku i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać 2 szklankami wody lub bulionu warzywnego i nałożyć pokrywkę. Kaszę zagotować pod przykryciem, po czym gotować na minimalnym ogniu (nie mieszając) przez 20 minut. Wyłączyć i zostawić do wystudzenia.
Dynię pokroić w plastry, posmarować olejem lub oliwą. Oprószyć pieprzem i solą, ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i piec w 180C do miękkości (30-40 minut). Dynię wyłożyć na sitko i wystudzić odciskając, by pozbawić ją nadmiaru wody.
Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać posiekaną szałwię i smażyć przez chwilę.
Miąższ dyni oddzielić od skórki i rozgnieść widelcem. Dodać do kaszy razem z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać.
Niedużą formę do pieczenia wysmarować olejem, przełożyć do niej masę i piec 30 minut w 180C.
Zapiekankę podawać posypaną natką pietruszki, koniecznie z jakąś surówką.