Pizza z dynią, karmelizowaną cebulką i gorgonzolą

Ten przepis to dla mnie totalny eksperyment. Takiego połączenia smaków jeszcze nie jadłam i aż do pierwszego gryza miałam obawy czy ta pizza będzie w ogóle jadalna. Pieczona dynia, karmelizowana cebulka, gorgonzola i chrupkie listki szałwii – to nie są składniki, które kojarzą mi się z pizzą. Jednak świetnie ze sobą współgrają, tworząc ciekawą i smaczną kompozycję. Tak że eksperyment ten uznaję za bardzo udany. Smacznego!

Składniki:

Ciasto (na 3 pizze):

  • 4 1/2 szklanki mąki,
  • 1 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka drożdży instant (użyłam świeżych),
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1 3/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cukru,

Składniki na 1 pizzę:

  • kawałek upieczonej dyni,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek sera gorgonzola,
  • kilkanaście listków szałwii,
  • oliwa i masło,
  • gruboziarnista sól,
  • pieprz

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże rozkruszyć, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto wychodzi dosyć wilgotne, można więc podsypać delikatnie mąką. Ciasto podzielić na 3 części, zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na noc. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki i pozwolić dojść do temperatury pokojowej.

Dynie pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w plasterki. Łyżkę oliwy i masła rozgrzać na patelni i smażyć cebulę na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i odstawić do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić listki szałwii i smażyć kilka minut, aż staną się chrupkie.

Z ciasta uformować placek odpowiedniej wielkości. Na wierzch układać kolejno cebulę, dynię i kawałki gorgonzoli. Skropić oliwą, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 10-15 minut, aż brzegi się przyrumienią.

Na wierzchu ułożyć listki szałwii i podawać.

http://ucztujac.blox.pl/2009/10/Pizza-z-dynia-karmelizowana-cebulka-i-gorgonzola.html