Top oczyszczacze organizmu

Migdały

Są bogate w błonnik, wapń i białka, pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi.

Jabłka

Są bogate w pektyny, które pomagają oczyścić jelita. Pozwalają obniżyć poziom cholesterolu i mają działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Pektyna pomaga organizmowi również wydalać różne dodatki do żywności, w tym tartrazynę,syntetyczną substancję chemiczną używaną w przemyśle żywnościowym, utożsamiana z następującymi dolegliwościami u dzieci, jak nadpobudliwość, migrena, czy astma.

Karczochy

Zwiększają produkcję żółci. Żółć pomaga jelitom wyeliminować toksyn z organizmu. Zawierają również substancję, która wspomaga wątrobę w rozkładzie kwasów tłuszczowych.

Awokado

Obniża poziom cholesterolu i rozszerzają naczynia krwionośne, a jednocześnie blokują toksyczności niszczące tętnice. Awokado zawiera składnik odżywczy zwany glutation, który blokuje co najmniej trzydzieści różnych komórek rakotwórczych, jednocześnie wspomagając wątrobę w detoksykacji syntetycznych substancji chemicznych. Naukowcy z University of Michigan odkryli, iż ludzie starsi, u których występował wysoki poziom glutationu, byli zdrowsi i byli mniej narażeni na zachorowanie na artetyzm.

Banany

Łagodzą i wzmacniają żołądek, jednocześnie oferując wiele minerałów niezbędnych do optymalnego oczyszczania. Minerał, jakim jest potas występujący obficie w bananach, pomaga w regulacji płynów w organizmie i zmniejsza ich nagromadzenie w tkankach. Nadmiar płynów w tkankach oznacza większa ilość przechowywanych w nich toksyn. Banany mają również działanie antybiotyczne, pomagając w zabiciu szkodliwych bakterii znajdujących się w jelitach.

Buraki

Zawierają unikalną mieszankę naturalnych substancji roślinnych (fitochemikalia) i minerałów, czynią je doskonałymi pogromcami infekcji oraz oczyszczaczami krwi i wątroby. Buraki pozwalają komórkom organizmu zwiększyć pobór tlenu, dzięki czemu stanowią one doskonały oczyszczacz organizmu. Afrodyta, według legendy, jadła buraki, żeby zachować swoja urodę. Co więcej, buraki, oprócz wszystkich korzyści opisanych powyżej, pomagają także w stabilizacji kwasowo-zasadowej równowagi krwi (pH).

Jagody

Zawierają naturalne aspiryny, które pomagają zredukować efekt niszczący tkanki będący stukiem przewlekłego stanu zapalnego, przy jednoczesnym zmniejszeniu bólu. Jagody działają również jak antybiotyk, blokując bakterie w drogach moczowych, a tym samym przyczyniając się do zapobiegania zakażeniom. Mają również właściwości przeciwwirusowe.

Kapusta

Zawiera ogromną ilość związków przeciwnowotworowych i przeciwutleniających, jak również pomaga wątrobie w rozbiciu nadmiaru hormonów. Kapusta wspomaga również oczyszczanie przewodu pokarmowego oraz wpływa łagodząco na żołądek, co może w części wynikać z jej przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych właściwości. Rośliny z rodziny kapustnych, takie jak kapusta, kapusta włoska, czy szpinak wykazują silne właściwości odtruwające, w tym neutralizujące niektóre szkodliwe związki z dymu papierosowego (w tym bierne palenie).

Marchew

Zawierają duże ilości alfa-i beta-karotenu, jak również przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem komórek. Marchew wspiera oczyszczanie organizmu z metali ciężkich, obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga układ krążenia.

Seler

Seler i nasiona selera to doskonałe ​​oczyszczacze krwi, pomagające obniżyć wysoki poziom ciśnienie krwi. Seler zawiera także wiele rożnych związków przeciwnowotworowych, które pomagają wyeliminować z organizmu komórki nowotworowe. Nasiona selera zawierają ponad dwadzieścia substancji przeciwzapalnych. Ponadto, mają szczególnie dobry wpływ na detoksykację substancji występujących w dymie papierosa.

Wiśnie

Zawierają naturalną aspirynę, która wspomaga oczyścić tkanki i stawy organizmu z odpowiedzialnych za zapalenie substancji. Wiśnie zawierają również pektyny.