Krem krem z dyni z pierożkami ravioli

Zupa dyniowaSkładniki na 4-6 porcji:

  • 1-1,5 kg dyni
  • 1 duże winne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego (lub kostka)
  • 3 łyzki masła lub oliwa z oliwek
  • kilka listków szałwi (mogą być inne zioła jak bazyli, czy oregano)
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatałowa
  • kurkuma
  • paczka pierożków raviolo z dowolnym nadzieniem

Przygotowanie:

Dynię obrać, usunąć peski oraz włóknisty środek, następnie pokroić w kostkę. Wrzucić do granka, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Wszystko posypać curry i papryką.

Na pateli rozgrzać masło (lub oliwę) i dodać posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona dodać do niej jabłko i dynię. Mieszając dusić kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać gorący bulion i gotować do miękkości. Dodać gałkę muszkatałową.

Po ugotowaniu całość zmiksować na gładko. Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu. Gałązki szałwi umyć osuszyć i posiekać, następnie posypać nią podawaną z pierożkami zupę.