Naleśniki z dyniowym farszem

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 jajo
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki gazowanej wody mineralnej (bądź jasnego piwa)
  • pół szklanki mąki
  • pół małej dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • ząbek czosnku
  • sól, biały pieprz, imbir
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Dynię obrać i usunąć pestki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić w takcie duszenia solą, pieprzem i imbirem, a przed końcem dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy nieco ostygnie, dokładnie zmiksować.

Mąkę zmiksować z jajkiem, mlekiem i gazowaną wodą lub piwem (dzięki dodatkowi bąbelków ciasto będzie bardziej puszyste). Dodać nieco soli pieprzu. Na rozgrzanej patelni rozprowadzać po 1-2 łyżkach ciasta, smażyć na złoto z obu stron cienkie naleśniki. Na połowie każdego z nich rozkładać nadzienie. Złożyć na trójkąty. Polać przygotowanym wcześniej sosem z pokruszonego sera roztopionym na maśle, wymieszanym następnie ze śmietaną oraz winem.

Zródło:

http://www.palcelizac.pl/przepis/496/nalesniki_z_dynia/