Herbatka z imbiru

Składniki:

  • Kawałek żywego, świeżego imbiru
  • Miód
  • Cukier
  • Cytryna

Przygotowanie:

  • Należy utrzeć, obrany imbir na gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka.
  • (łyżkę posiekanego świeżego kłącza, można zastąpić 1/8 sproszkowanego imbiru).
  • Na litr wody potrzebna jest duża łyżka stołowa utartej masy.
  • Po zalaniu masy imbirowej wodą wstawiamy garnek na ogień i gotujemy 20 minut – zmniejszając ogień po zagotowaniu.
  • Po ugotowaniu –dodać dużą łyżkę miodu, łyżkę cukru ( a można i więcej), wciskamy sok z jednej cytryny (można więcej!).
  • Przecedzić i pić póki gorące.

(Herbatę imbirową można pić na zimno mrożoną. Można także dla zaostrzenia smaku delikatnie popieprzyć).

Jest to przepis z kuchni hinduskiej.

Herbatka: rozgrzewa, dezynfekuje górne drogi oddechowe. Jest to wspaniały środek leczący przeziębienia i poprawia krążenie.

Źródło:

http://www.krystynanosal.pl/?art=5