Wegetariańska tortilla

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna ok. 2 szklanek,
  • ciepła woda (tu już ważne jest wyczucie, średnio wychodzi od 100 do 200 ml),
  • spora łyżka margaryny, masła, oleju – jak kto woli,
  • przyprawy (według gustu, np. pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka (dużo), trochę chili, oregano, bazylia)

Po wymieszaniu całość powinna być zwartym ciastem, nielepiącym się do dłoni – gdy ciasto na tortillę jest zbyt lepkie – dodać maki, gdy zbyt „nielepkie” – wodę.

Kiedy ciasto jest gotowe, zaczynamy wałkowanie. Placki powinny być bardzo, bardzo cienkie, średnicy naszej patelni. Następnie smażymy placki na patelni, bez tłuszczu, z każdej strony na jakieś 10-15 sekund.

Składniki na farsz do tortilli:

  • 3 cebule,
  • 4 pomidory,
  • oliwki,
  • ogórek
  • ok. 300 g pieczarek,
  • 2 papryki (żółte wyglądają najładniej w całej kompozycji, ale nie ma to większego znaczenia),
  • szpinak,
  • pastella z suszonych pomidorów,
  • paczka kotletów sojowych

Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, przyprawiamy, zostawiamy na chwilę. W tym momencie można pokroić resztę składników w paseczki. Jak już „dojrzeją” nasze kotlety kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie, doprawiamy (pieprz, papryka) i smażymy na chrupko. Szpinak wrzucamy na patelnię, żeby odparował, dodajemy czosnku według uznania.

Faszerowanie tortilli:

Każdy placek smarujemy odrobiną pastelli z pomidorów – nie za dużo – później rozsmarowujemy szpinak (wystarczy po łyżce). Na to kładziemy kotlety, cebulę, oliwki, paprykę, pieczarki, pomidory i ogórek. Wszystko zawijamy. Gotowe tortille wkładamy jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15-20 min.

Źródło:

http://zwegowani.pl/wegetarianska-tortilla/