Indyjski chlebek Roti

Roti, czy jak kto woli Ciapati to wspaniały chlebek rodem z Indii. Oryginalnie robiony jest z mąki pszennej oraz cieplej wody i pieczony w specjalnym glinianym piecu tandoori opalanym węglem lub drewnem. Spośród dostępnych w necie przepisów można znaleźć jego wariacje oparte o mąkę razową, czy płatki oraz otręby.

Czas wykonania – 15 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej + trochę do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. letniej wody
  • 1/4 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z solą, dodaj letnią wodę i wyrób miękkie ciasto. Dłoń i naczynie natłuść odrobiną oleju, żeby ciasto się nie lepiło. Uformuj je w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut (można dłużej).

Podziel ciasto na 4 części, uformuj z nich kulki. Każdą z nich oprósz mąką i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 12-15 cm. W razie potrzeby można jeszcze podsypać mąką, ale lepiej z nią nie przesadzać, bo roti wyjdą suche.

Rozgrzej suchą patelnię na średnim palniku. Manjula sprawdza, czy patelnia jest gotowa, skrapiając ją wodą – jeśli natychmiast wyparuje, możemy smażyć roti.

Kładziemy placek. Kiedy zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się wybrzuszenia, odwracamy go na drugą stronę. Po chwili druga strona też będzie w kropkach. Odwracamy znowu i delikatnie naciskając łopatką na wybrzuszenia powodujemy, że rozchodzą się one coraz bardziej, powiększają i łączą. Placek się nadyma, aż cały będzie wyglądał jak nadmuchany.

Przekładamy roti na talerz. Teraz ujdzie z niego powietrze i zrobi się płaski. Natłuszczamy go i pierwsze roti gotowe. Robimy kolejne.

W innym przepisie na Roti wykorzystuje się płatki owsiane lub otręby zbożowe.Garść płatków owsianych zalewamy ciepłą wodą. Musi się z tego utworzyć taka papka. Do tak przygotowanych płatków, dosypujemy mąki pszennej i wody. Zagniatamy dość luźne ciasto i odstawiamy na jakiś czas. Dalej postępujemy tak jak w powyższym przepisie.

Dla tych, którzy mają fotograficzną pamięć, polecam filmik prezentujący krok po kroku jak robi się Roti: