Napoj imbirowy

Napój imbirowyCiepły napój imbirowy jest świetnym środkiem wspomagającym w przeziębieniach i grypie. Dodaje wigoru, a także reguluje żołądek.

 

 

SKŁADNIKI:

  • korzeń imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego imbiru)
  • cytryna lub pomarańcza
  • miód lub syrop z agawy
  • 1/2 l wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Korzeń imbiru obieramy (jak obierać imbir? – najlepiej łyżeczką! – obejrzyj film –http://www.youtube.com/watch?v=1AhNhFzPdSA&feature=player_embedded#!) i kroimy w plasterki lub trzemy na tarce. Na duży kubek napoju potrzebujemy pięciu do siedmiu plastrów. Zalewamy wodą – koniecznie chłodną. Cytrynę umyć i pokroić w plastry lub wycisnąć. Dorzucić do mieszanki 3 łyżki miodu. Ja osobiście polecam rzepakowy. Podgrzewać około 10 minut na małym ogniu. Jak zacznie leciutko bulgotać koniecznie zgasić – żeby nie tracić właściwości imbiru. Latem najlepiej podawać schłodzony, z kruszonym lodem i listkiem mięty dla ozdoby. Napój pije się powoli, małymi łyczkami.