Imbir kandyzowany

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem zdrowego, jedz imbir kandyzowany. Możesz kupić gotowy w sklepie ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. Oto prosty przepis.

Składniki:

  • 200 gram imbiru
  • około ½ litra wody
  • gruboziarnista sól
  • sok z 1 cytryny
  • 500 gram cukru

 

Przygotowanie:

  • Obierz imbir, pokrój w małe kostki
  • Zanurz w rondelku z zimną wodą
  • Dodaj garść gruboziarnistej soli
  • dodaj sok z 1 cytryny
  • Zagotuj
  • Opłucz imbir zimną wodą i odcedź, następnie ponownie nalej do rondelka zimnej wody (około 500 mililitrów)
  • Dodaj 500 gram cukru i smaż jak konfitury na wolnym ogniu przez 3 godziny
  • W razie konieczności dolej wody