Spirytus imbirowy

Spirytus imbirowyNalewka ze spirytusu imbirowego może być zarówno spożywana, jak również wcierana w obolałe części ciała.

Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach pokarmowych, niestrawności, nudnościach itp. – Dawkowanie: 1 łyżka stołowa na kieliszek wody.

Wcieramy ją w obolałe i opuchnięte nogi, w bolące stawy. Ponadto wcierać przy mięśniobólach, nerwobólach. Opryszczki, ropnie, owrzodzenia, liszaje smarujemy 4 razy dziennie.

Składniki:

  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 200 ml spirytusu czystego

Przygotowanie:

  • Połączyć składniki w szczelnym słoju
  • Przez siedem dni imbir powinien się macerować
  • Każdego dnia poruszać słoikiem
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować
  • Obydwa składniki mogą stać dłużej, ale najwcześniej po 7 dniach można już używać.