Imbir kandyzowany

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, polecam zdrowy substytut pustych kalorii jakim jest imbir kandyzowany. Można go bez problemu kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale równie łatwo można go zrobić samemu.

Składniki:

  • 200 gram imbiru
  • około ½ litra wody
  • gruboziarnista sól
  • sok z 1 cytryny
  • 500 gram cukru

Przepis:

  • Obierz imbir, pokrój w małe kostki.
  • Zanurz w rondelku z zimną wodą.
  • Dodaj garść gruboziarnistej soli
  • i sok z 1 cytryny.
  • Zagotuj.
  • Opłucz imbir zimną wodą i odcedź, następnie ponownie nalej do rondelka zimnej wody (około 500 mililitrów).
  • Dodaj 500 gram cukru i smaż jak konfitury na wolnym ogniu przez 3 godziny. W razie konieczności dolej wody.

Źródło:

http://www.beawkuchni.com/2010/11/imbir-kandyzowany.html