Nalewka z waniliii

Wanilia, obok przypraw korzennch jest moim ulubionym dodatkiem do serów i jogurtów. Rowieź nadaje świetny aromat ciepłemu mleku wzbogaconemu imbitrem i goździkami. Stąd też pomysł na nalewkę z wanilli, która będzie świetnie wpasowywała się w zimowe dni.

Nalewka z waniliiNalewka z wanilii, oprócz swoich właściwości smakowych, stanowi znakomite środek wykorzystywany w leczeniu stanów nerwicowych, depresyjnych, jak również dla polepszenia nastroju psychicznego oraz jako środek pobudzający (bez niepożądanego działania uzależniającego i właściwości narkotycznych). Pomocniczo można stosować nalewkę waniliową w chorobie reumatycznej.

Składniki:

  • 100 g lasek wanilii
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 l białego wina
  • 200 g jasnego, płynnego miodu

Wykonanie:

Laski wanilii dobrze rozkruszyć, wsypać do słoja i zalać 0,5 l spirytusu. Po trzech tygodniach zlać spirytus i zmieszać z 1 l białego wina, w którym wcześniej należy rozpuścić jasny, płynny miód.

Dobrze zamkniętą nalewkę pozostawić na tydzień, aby składniki dobrze się połączyły.

Z wanilii można przygotowywać aromatyczny olej. Laski moczy się przez kilka dni w oliwie, którą po odfiltrowaniu wzbogaca się naturalnym przeciwutleniaczem, np. witaminą E.

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_wanilia.html