Wanilia

Wanilia

Wanilia to wiecznie zielona roślina, o żółto – białych kwiatach. Wywodząca się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, wanilia obecnie jest uprawiana głównie na Madagaskarze, Meksyku, Puerto Rico. Jest storczykiem, ale jej kwiaty nie pachną. Wspaniały zapach wydziela pęknięty owoc, który ma formę długich strączków (laska wanilii).

Pochodzenie

Wanilię używali Aztekowie przez wieki jako przyprawy i leku. Lecz nazwę vanilla nadali przyprawie dopiero Hiszpanie. Vaina oznacz torebkę, strąk. Od połowy XVI wieku w Europie zaczęto używać wanilii do aromatyzowania słodyczy, głównie czekolady. Jej uprawa była możliwa jedynie w Meksyku, gdyż tylko tam żyły owady zapylające kwiaty wanilii. Dopiero do połowy XIX w, kiedy to wynaleziono metodę sztucznego zapylania kwiatów. Umożliwiło to uprawę wanilii w innych krajach.

Laska wanilii

Laska wanilii

Wanilia w kuchni 

Wanilia dodawana jest przede wszystkim do słodkich potraw: ciast, tortów, lodów i wielu deserów. Coraz częściej jest również łączona z daniami mięsnymi lub jako dodatek do sosów.

Wanilia może być używana jako proszek, olejek lub cukier waniliowy (minimum 27% wanilii). Najczęściej używana jest w przemyśle cukierniczym. Bardzo smaczne i aromatyczne są wszelkiego rodzaju likiery przyprawiane wanilią oraz gorąca czekolada i kawa.

Wanilia dla urody

Wanilia jest często stosowana w przemyśle kosmetycznym. Olejek waniliowy jest wyjątkowo skuteczny w procesie regenerowania się skóry, zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu.

Wanilia jako lek

Wanilia ma ponadto działanie przeciwgorączkowe a nalewka waniliowa wzmacnia mięsień sercowy, leczy depresję. Wanilię w homeopatii stosuje się ją jako afrodyzjak i lek przeciwko impotencji.

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_wanilia.html