Nalewka imbirowa

Dziś eksperymenowałam z nalewką z moim ulubionym imbirem. Przepis znaleziony w internecie i oczywiście odpowiednio zmdyfikowany przeze mnie. Jak zwykle nie trzymalam się podanych proporcji i zamiast cukru dodałam więcej miodu.

Oto moja mikstura

Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Nalewek, w orginale jest następujący:

Składniki:

  • 10 dag imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 10 dag cukru,
  • 2 cytryny,
  • 3/4 l 45% wódki

Sposób przygotowania:

Drobno pokroić 10 dkg świeżego korze nia imbiru. 2 duże cytryny dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plasterki. Włożyć do gąsiorka. Dodać 3 łyżki miodu, 10 dkg cukru. Wlać 3/4 l 45% wódki. Po stawić w ciemnym miejscu na dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc.

Czas oczekiwania: kwartał