Mleko z soi

Składniki:

  • 1 szklanka soi
  • 5 szklanek wody
  • kilka kropli wanilii (ewentualnie do smaku odrobina miodu lub cukru i soli)

Przygotowanie:

Namaczamy soję przez noc. Odcedzamy wodę (woda ta podobno jest dobra do podlania kwiatów). Następnie miksujemy soję w blenderze lub melakserze z dodatkiem wody. W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Przygotowana papę wrzucamy do gotującej się wod. Gotujemy przez 20 minut stale mieszając, bo mleko łatwo się przypala.

Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez drobne sito lub gazę. Możemy dodać odrobinę cukru i soli do smaku. W lodówce można przechowywać przez ponad 5 dni.

Masa, która pozostała nam na sitku to OKARA, z której można zrobić np. kotlety sojowe, czy pasztet sojowy.

Źródło:

http://www.strukturalne.fora.pl/napoje,17/mleko-sojowe,3.html