Soja

Soy beansSoja to roślina strączkowa pochodząca ze Wschodniej Azji. Jej charakterystyka jest bogata zawartość białka nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Pod względem zawartości białka soja przewyższa swoich bliskich krewniaków – groch i fasolę.

W Chinach, soja jest uprawiana i wykorzystywane w różny sposób od tysięcy lat. Od kilku lat zainteresowanie soją również wzrasta na całym świecie zarówno wśród konsumentów, jak i naukowców zajmujących się zdrowotnymi aspektami żywienia. Poza aspektami zdrowotno-żywieniowymi, zainteresowanie i moda na soje wynika z jej wszechstronności zastosowania kulinarnego.

Produkty z soi

Tradycyjna, niefermentowana żywność produkowana z soi to m. in. mleko sojowe, z którego z kolei wytwarzane są tofu i yuba.

Żywność fermentowana to sos sojowy, pasta ze sfermentowanych nasion sojowych, natto, tempeh, i inne.

Moda na soję sprawia, że na świecie w ciągu roku pojawia się z niej ok. 500 nowych dań. Możemy kupić już z soi nie tylko kotlety, ale również kiełbaski, pasztet, gulasz czy flaki.

Składniki odżywcze

Suche ziarna soi są nieco bardziej kaloryczne od ziaren grochu czy fasoli: 100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal. Jej dość wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych jest o wiele korzystniejszy niż w produktach mięsnych.

Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 – 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 – 0,81 mg/100 g produktu).

Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg).

Soja

Zalety soi

Niezwykły skład soi i produkowanej z niej żywności powoduje, że jej spożycie ma doskonały wpływ na zdrowie:

Źródło „chudego” białka. Nasiona soi zawierają wiele aminokwasów i są podstawowym ich źródłem w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Duża zawartość składników odżywczych i względnie niska wartość kaloryczna. Soja dostarcza witamin z grupy B, aminokwasów oraz przyjaznych dla serca kwasów tłuszczowych (tłuszczy) i przy tym mniej kalorii niż pożywienie pochodzenia zwierzęcego.

Zdrowa dla serca. Soja jest bogata w saponiny – związki, które FDA uznała za substancje obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Zapobiega chorobom i łagodzi skutki menopauzy. Ziarna soi zawierają izoflawony, które są związkami roślinnymi uwalnianymi w trakcie trawienia. W swojej aktywnej postaci izoflawony (nazywane też fitoestrogenami), zachowują się jak hormony i wydają się być związane z rzadszym występowaniem pewnych rodzajów raka, osteoporozy i ograniczeniem symptomów menopauzy.

Zagrożenia związane ze spożywaniem soi

Soja z jednej strony jest produktem o niezwykłych właściwościach i doskonałym wpływie na zdrowie. Z drugiej, jej globalne i duże spożycie rodzi obawy i może przyczyniać się do pewnych dolegliwości. Mimo wszystkich zalet soi nie wolno jednak zapominać o tym, że może ona wywołać reakcje alergiczne. Coraz powszechniejsze wprowadzanie do żywienia produktów sojowych (na przykład substytutów mleka krowiego) wykazało możliwość występowania nietolerancji białek sojowych. Objawy nietolerancji obserwowane u dzieci, u których zastosowano leczniczo mleko sojowe, to dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunki, wymioty, gorączka, utrata apetytu. Objawy te są podobne do występujących w przypadku nietolerancji białek mleka krowiego.

Soja jak inne warzywa strączkowe zawiera związki należące do tioglikozydów, które przy długotrwałym spożyciu mogą przyczyniać się do powstania wola tarczycy. Ich działanie wolotwórcze polega na blokowaniu wiązania jodu i tworzenia z tyrozyny tyroksyny niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Na szczęście dotyczy to przede wszystkim ziaren surowych. Gotowanie zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%.

Szczegółowe informacje (w języku angielskim) o negatywnym wpływie soi dostępne są pod linkiem – http://www.soya.be/cognitive-function.php

Źródło:

http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart50012.html

http://www.soya.be/

http://sojaizdrowie.pl/