Gęś świąteczna Agnieszki Kręglickiej

W tym roku na naszym świątecznym stole zagościła gęś według przepisu Agnieszki Kręglickiej. Gąska ważyła 3 kg, była bardzo młoda, gdyż upiekła się już po dwóch godzinach, zamiast trzech. Walory smakowe-niebo w gębie.

 Składniki:

  • gęś 3-4 kg
  • ok. 1kg kwaśnych jabłek
  • suszone śliwki
  • goździki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • inne przyprawy wg gustu

Z gęsi usuwamy podroby, ucinamy szyję, następnie nacieramy na zewnątrz i w środku mieszanką soli, świeżo mielonego pieprzu i soku z cytryny oraz słodkiej papryki i mielonego kminku. Dwie pierwsze przyprawy są obowiązkowe, resztę traktuj fakultatywnie. Jeśli wolisz, użyj suszonego majeranku, tymianku, musztardy. Tak przygotowaną gęś zostaw w lodówce do następnego dnia.

W dniu następnym, wypełnij wnętrze ptaka całymi lub ćwiartkami kwaśnych jabłek. Dodadzą aromatu i wilgoci. Możesz nakłuć jabłka kilkoma goździkami, dorzucić gałązki selera naciowego lub suszone śliwki.  Zepnij otwór przy szyi i na brzuchu szpilami kuchennymi lub zaszyj. Zwiąż sznurkiem ku sobie udka i skrzydła, by gęś piekła się równomiernie i dawała się przewracać. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Połóż gęś na kratce w brytfance piersią do góry. Będzie wyciekało dużo tłuszczu, musi mieć gdzie spływać. Posmaruj gęś roztopionym masłem, wlej do brytfanki dwie szklanki wrzątku i wstaw całość do piekarnika.

Kiedy skórka się zrumieni – po blisko 40 min – obróć gęś. Jeśli rumieni się za szybko, nakryj folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 150-160 st. C. Po dwóch godzinach obróć gęś ponownie, nakłuj przy udach, żeby tłuszcz mógł swobodnie wypłynąć. Przez cały czas pieczenia często zaglądaj do piekarnika i polewaj gęś sosem tworzącym się w brytfance. Piecz około trzech godzin (na jeden kilogram wagi ok. 50 min w piekarniku). Sprawdź, czy mięso jest miękkie, a jeśli trzeba zrumienić mocniej skórkę, zwiększ temperaturę.

Gęś jest tłusta, to jej zaleta – nie ma ryzyka, że wyschnie na wiór. Wytapiający się tłuszcz jest idealny do powolnego smażenia. Zbierz gęsi smalec i koniecznie zachowaj, bo napiszę o tym po świętach. Sos, który pozostał na dnie brytfanki wraz przypalonkami, zagotuj ze szklanką wywaru ugotowanego wcześniej. Zredukuj i podaj w sosjerce obok.

Przepis pochodzi z http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/2011/11/ges-swiateczna-agnieszki-kreglickiej.html.