„Na św. Marcina najlepsza gęsina”

Najlepsza ta biała, owsiana, kołudzka, żyjąca zdrowo. Biegająca po łąkach i ogrodach, kąpiąca się w czystych stawach. Półdzika, inteligentna i niezależna. Przez ostatnie 3 tygodnie żywiąca się pełnymi ziarnami owsa. Na stoły konsumentów trafia w wieku 16 tygodni. Jej mięso jest miękkie, delikatne, pyszne i zdrowe. Mało popularna, niedoceniana, uważana za tłustą, gęś, bo to właśnie o niej mowa, ostatnimi czasy zaczyna przeżywać mały renesans na polskich stołach.I bardzo dobrze, nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale przede wszystkim na właściwości zdrowotne. Tłuszcz owsianej gęsi jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym. Zawiera kwasy Omega 3 i Omega 6. Smalec z gęsi jest klarowny, delikatny, aromatyczny i ma taką samą temperaturę topnienia, jak masło.

Lekarstwo i afrodyzjak

Nasze babki doceniały zalety gęsiny. Na przeziębienia podawały ciepłe mleko z miodem i gęsim smalcem. Z gęsi robiono też okrasę, czyli siekano całego ptaka, mięso z kośćmi, masę tę solono, posypywano majerankiem, doprawiano czosnkiem. Okrasa zawierała witaminy i minerały, m.in. fosfor i wapń tak cenne dla naszego organizmu. Smarowano nią chleb, okraszano ziemniaki, dodawano do zup lub podawano, jako lekarstwo.

Gęsina to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i białka redukujących szkodliwy cholesterol. Nadto na całym świecie znane jest dobroczynne działanie mięsa z gęsi w profilaktyce schorzeń naczyniowo-sercowych. Ostatnio dostrzeżono także inny wpływ tego mięsa na organizm człowieka. Poza poprawą samopoczucia i pozytywnym działaniem w zaburzeniach nastroju gęsina, a przede wszystkim tłuszcz z gęsi ma stwierdzony naukowo afrodyzjakalny, rozgrzewający charakter, a także jako środek poprawiający popęd seksualny, a nawet wydolność organizmu zawodowych sportowców.

Gęsina jest doskonałym mięsem o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, a wynika to też z faktu samego sposobu produkcji. Spośród całego drobiu tylko gęś nadal hodowana w sposób stricte ekologiczny pozostając wypasana na świeżym powietrzu, na pastwiskach, a w ostatnich tygodniach życia jest karmiona owsem. W całym okresie chowu gęś nie otrzymuje sztucznych pasz, a jej podstawowym pokarmem są pasze naturalne, mieszanki zbożowe, warzywa oraz trawy. To mięso nie zawiera żadnych sztucznych barwników, środków chemicznych i jest w 100% ekologiczne i bezpieczne.

Co ciekawe, w Polsce przed wojną gęsina stanowiła duży procent naszego mięsnego menu. Obecnie polskie gęsi w większości wysyłane są na eksport. Warto jednak sprawić, by wróciły na nasze stoły i to nie tylko te świąteczne.

Mała popularność gęsiny na polskich stołach wynika przede wszystkim z jej dość wysokiej ceny oraz trudności z dostaniem bądź w sklepie, czy na bazarze. Zapewne wynika to z faktu, że niestety wciąż więcej gęsi eksportujemy niż sami zjadamy, a polscy producenci z racji małego lokalnego popytu nastawiają się wyłącznie na eksport. Zatem, jedzmy gęsinę!

„Czas na gęsinę”

Do wzbogacenia naszej diety o gęsinę zachęcają także różnego rodzaju akcje oraz występy lekarzy i dietetyków.

Listopad był miesiącem, w którym obok dyni królowała gęś. W tym roku już po raz trzeci prowadzone były obchody 11 listopada – Dzień Świętego Marcina i Święto Niepodległości. Akcja „Gęsina na św. Marcina” trwała ponad dwa tygodnie (od 11 do 27 listopada). Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji z napisem: „SerwuJemy – zapraszamy”, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

Jeśli jesteś z Krakowa..

Na Starym Kleparzu oraz na Hali Targowej przy ul. Grzegórzeckiej do soboty włącznie można kupić świeżą gęsinę (całe tuszki gęsie z podrobami). Później dostępne będą tylko gęsi mrożone. Gęsi sprzedawane są tam w sklepach „ODYN” Macieja Babczyńskiego i Zofii Ziaji, którzy są członkami krakowskiego convivium Slow Food. W sprawie odbioru gęsi najlepiej skontaktować się wcześniej z Maćkiem pod numerem telefonu: (12) 2762961 (http://acia1065.blogspot.com/2011/11/w-krakowie-mozesz-kupic-swieza-gesine.html)

Więcej informacji:

http://pomarancza.blox.pl/2011/11/Ges-owsiana-na-spotkaniu-Slow-Food-i-na-moim-stole.html

http://www.gesina.pl/