Pesto Pizzettas

Foto pochodzi z książki "The Biggest Looser - 30 day jump start"

Foto pochodzi z książki "The Biggest Looser - 30 day jump start"

 

Jest to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przystawka, składająca się z gotowych produktów, jak sos marinara, papryka, czy pesto. Możesz użyć dowolnych ulubionych składników, jak cebula, smażone pieczarki lub suszone pomidory.

 

 

 

Składniki:

  • 650 g ugotowanej polenty, pokrojonej w dwanaście 1-2 cm grubości plastrów
  • ¼ szklanki sosu marinara o niskiej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki Pesto z bazylii
  • 1/4 pieczonej papryki pociętej w cienkie paski
  • 4 karczochy serca, słabo w plasterkach
  • ¾ szklanki mozzarelli,  rozdrobnionej o niskiej lub o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Świeżą bazylia lub tymianek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.

Skrop lekko plastry polenty olejem z  oliwek i umieść na blaszce do pieczenia. Piecz polentę przez 8 minut.Następnie, obróć plastry polenty i piecz kolejne 8 minut.

Po upieczeniu, na każdym krążku rozsmaruj 1 łyżeczkę sosu marinara. Dodaj ½ łyżeczki pesto, prażony pasek papryki, plastry karczocha, i 1łyżkę sera.

Podpiecz pizzetty przez około 3 minuty, lub po prostu do czasu, aż ser się rozpuści i stanie się jasno złoty. Wyjmij pizzetty z piekarnika i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Przepis na ​​12 porcji.

Jedna porcja zawiera:

  • 80 kcal,
  • 4 g białka,
  • 10 g węglowodanów (1 g cukru),
  • 2 g tłuszczu (1 g nasyconych),
  • 5 mg cholesterolu,
  • 1 g błonnika,
  • 68 mg sodu