Serowo-bazyliowa Polenta z Sosem pomidorowym

Składniki: 6 porcji

Na polentę:

  • 250 g kaszki kukurydzianej
  • 1,5 l wody
  • 150 g startego parmezanu (lub sera grana padano)
  • 2-3 łyżki bardzo drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól

Na sos:

  • 250 g pomidorów z puszki, bez skórek i pestek
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • ok. 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Opis przygotowania: 60 min.

Przygotować wcześniej polentę:

W dużym garnku zagotować wodę, mocno posolić i wsypać kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając. Im polenta robi się gęstsza, tym mocniej należy ją mieszać. Gdyby powstawały jakieś grudki, należy je rozgniatać o brzegi garnka. Gdy cała kasza będzie wsypana, ciągle mieszając, gotować przez ok. 45 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać ser i posiekaną drobno bazylię. Na dnie wytworzy się skorupa. Polenta będzie gotowa, kiedy oderwie się ją od tej skorupy. Wykłada się ją na deskę i rozprowadza szerokim nożem lub specjalną łopatką. Odstawić do ustudzenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Kilka godzin później (lub na następny dzień):

Polente kroimy na wybranej wielkości kawałki, wykładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż uzyska lekko brązowy kolor.

W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, smażyć przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać pokrojone pomidory i gotować, aż woda z sosu wyparuje. Dodać świeżo posiekane listki bazylii i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Wykładamy kawałki przypieczonej polenty na talerze, smarujemy lekko masłem i polewamy gorącym sosem pomidorowym. Dekorujemy listkami bazylii.

Źródło:

http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=690