Grillowana Polenta z Pomarańczą

W oryginalnej wersji przepisu polentę przygotowujemy na grilowanej patelni. Ja, z braku takowej, przygotowałam polentę na zwykłej patelni.

Składniki (6 sz.):

Na polentę:

  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • oliwa do smażenia

Na salsę z pomarańczy:

  • 2 najlepiej czerwone pomarańcze
  • 10-12 listków bazylii, posiekanych
  • orzeszki pini (lub ziemne)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować polentę: połączyć razem wodę, w całości ząbek czosnku i gałkązke rozmarynu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Po 1-2 minut od momentu wrzenia usunąć rozmaryn i czosnek. Mocno posolić. Powoli dodawać kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając. Dodać masło i starty parmezan. Im polenta robi się gęstsza, tym mocniej należy ją mieszać. Gdyby powstawały grudki, należy je rozgniatać o brzegi garnka. Gdy cała kasza będzie wsypana, ciągle mieszając, gotujemy przez ok. 25-30 minut na małym ogniu. Na dnie wytworzy się skorupa. Polenta będzie gotowa, kiedy oderwie się ją od tej skorupy. Wykłada się ją na blasze do pieczenia i rozprowadzamy szerokim nożem lub specjalną łopatką na prostokątny placek równej grubości. Ostudzoną polentę tniemy delikatnie nożem na 6 trójkątów.

Przygotowujemy salsę z pomarańczy: pomarańcze staranie obieramy i oddzielamy miąższ od wszystkich białych błon. Kroimy na małe kawałki i mieszamy w misce z posiekaną bazylią i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. Orzeszki prażyć na suchej patelni, aż będą suche, a następnie doprawić solą. Salsę wyjąć z lodówki i połączyć z uprażonymi orzeszkami.

Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzać trochę oliwy i smażyć przygotowane trójkąty z polenty z dwóch stron przez około 1-2 minuty, aż będą złocisto-brązowe. Odsączyć z tłuszczu (na papierowym ręczniku) i wykładać na talerze. Na koniec wyłożyć na zrumienioną polentę porcję salsy pomarańczowej, udekorować listkami bazyli i od razu podawać.

Żródło:

http://www.kulinaria.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=2646