Polenta ze szpinakiem

Składniki:

  • paczka szpinaku mrożonego
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 200ml wywaru warzywnego
  • 200g sera żółtego
  • 200g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • Skrobia ziemniaczana 50g
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • 1 paczka słonecznika łuskanego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Rozmrozić szpinak

Zagrzać mleko z 100ml wywaru warzywnego dodać kasze kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Położyć na formę od ciasta nasmarowaną masłem.

Połowe masła rzpuścić z poszatkowaną cebulą i czosnkiem dodać dodać szpinak smażyć ok 10 min.przyprawić.

Wymnieszać jajko ze śmietaną i serem starkowanym, dodać do szpinaku.Szpinak ułożyć na masie kukurydzianej. Posypać gęsto słonecznikiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200st na 20 minut.

Na patelni rozgrzać masło z cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidrowy i liśc laurowy i przyprawić. Dodać wywar ważywny.Chwilke zostawić na ogniu ok 5 minut. Zagęścić skrobią ziemniaczana.

Sosem polewać każdy kawałek osobno.

Źródło:

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,polenta_ze_szpinakiem,,-8700660,9495.html