Tofu

Jakiś czas temu na łamach blogu pisałam o cudownych właściwościach soi oraz podałam przepis jak samemu zrobić mleko z soi. Dziś przyszła pora na podanie przepisu na ser tofu.

Składniki:

  • mleko  z soi
  • 4 cytryny

Kiedy już mamy gotowe odfiltrowane mleko z soi, kolejnym krokiem jest jego zakwaszenie. W tym celu wyciskamy sok z 4 cytryn. Następnie zagotowujemy mleko, wyłączamy gaz i wlewamy do mleko wyciśnięty sok z cytryn. Dokładnie mieszamy, i już po chwili nasze mleko się ścina. Po kilku minutach, kiedy nasza mikstura całkowicie się rozwarstwi, przekładamy ser do sitka wyłożonego gazą. Zagniatamy końce gazy i przygniatamy nasz serek tofu. Zostawiamy tak na jakąś godzinę, aż cała woda wypłynie z masy. I już nasz serek tofu jest gotowy do konsumpcji.