Imbirowo czosnkowe tofu

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 3 łyżki oleju canola
  • 1 opakowanie (ok. 14-16 uncji) tofu
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę (lub brokuły, kapusta włoska, lub inne warzywo jakie masz pod ręką)
  • 1 łyżeczka proszku czosnku
  • 1 łyżeczka proszku imbir
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 / 2 soku z limonki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
  • papryka czerwona płatki, do posypania
  • prażone nasiona sezamu do posypania
  • 2 szalotki, cienkie plasterki zielonych części, do posypania
  • ryż lub makaron

Wykonanie:

  1. Usunąć nadmiar wody z tofu przez otoczenie go w ręczniki papierowe lub ściskając go kilka minut między dwoma płytkami (lub jedno i drugie!). Następnie pokroić tofu w 2-3 cm kostkę.
  2. Umieść oliwę w dużej, najlepiej teflonowej patelni i ustawić na dużym ogniu. Kiedy patelnia będzie już gorąca, dodać tofu. Przyrumienień tofu na jednej stronie przez około 5 minut, a następnie przewróć na drugą stronę na dodatkowe 5 minut.
  3. Dodaj paprykę lub jakieś inne warzywo i smaż, aż będzie gotowe, około 2 minut (w przypadku brokułów, będziesz chciał gotować trochę dłużej). Dodaj czosnek i imbir w proszku i gotuj, mieszając, przez kolejną minutę.
  4. Zmniejsz nieco ogień i dodaj sos sojowy, sok z limonki i opcjonalnie brązowy cukier. Zmniejsz ogień do minimum, wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  5. Podawaj z ryżem lub makaronem i posyp płatkami papryki, prażonym sezamem, i pokrojoną cebulką.

 

Źródło:

http://pixelatedcrumb.com/2011/12/01/ginger-garlic-tofu/