Tofu z sosem paprykowym

http://en.kokotaru.com/2009/08/silken-tofu-and-bell-pepper-sauce/Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • pudełko miękkiego tofu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 dużego, drobno pokrojonego chili
  • 1/4 pokrojonej w kostkę papryki z każdego rodzaju (żółta, czerwona, zielona)
  • 1 mała marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu chilli
  • sól do smaku
  • pokrojona kolendra

Przygotowanie:

  1. Ugotuj przez chwilę tofu na parze.
  2. Podgrzej oliwę na patelni, wrzuć starty imbir oraz chilli i smaż przez jakieś 30 sekund. Dodaj paprykę, marchew, następnie wymieszaj z sosem sojowym i chilli.Smaż ciągle mieszając, aż papryka stanie się delikatnie miękka. Dodaj sól do smaku.
  3. Następnie przygotowany sos paprykowy wlej na ser tofu, udekoruj pokrojoną kolendrą.
  4. Podawaj gorące.

Źródło:

http://en.kokotaru.com/2009/08/silken-tofu-and-bell-pepper-sauce/