Hiyayakko (Japońskie zimne tofu)

Choć pora nie najlepsza, bo mróz daje nam się nam mocno we znaki i każdy z nas raczej preferowałby potrawę rozgrzewającą, ja proponuję dziś jako przepis zamykający tematykę soi – Hiyayakko, czyli japońskie zimne tofu.

Jest to jedna z najprostszych potrawy tradycyjnej kuchni japońskiej. „Hiyayakko” w języku japońskim oznacza po prostu „zimne tofu”. Jest idealną potrawą na upalne letnie dni. Podobno hiyayakko zostało odkryte przez przypadek, kiedy blok jedwabistego tofu był pozostawiony na zewnątrz w zimnie. Choć tofu okazało się bardzo zimne, jego smak nadal pozostał świeży.

Zimne tofu podawane jest z kilkoma dodatkami. Istnieją dwie składniki, które tradycyjnie zawsze muszą być obecne, są to posiekany szczypiorek i katsuobushi (lub płatki bonito – rodzaj suszonego, fermentowanego i wędzonego tuńczyka). Inne składniki, które mogą zostać dodane do tofu to musztarda, pasta śliwkowa, starty imbir, czy okra w plasterkach okra. Oczywiście  hiyayakko podawane jest z japońskim  sosem sojowym.

Porcje: 2

Składniki:

  • 1 opakowanie miękkiego tofu (ok. 400 g)
  • szczypiorek, delikatnie pokrojony
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki katsuobushi
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Przekrój tofu na połowę. Odsącz z wody za pomocą papierowego ręcznika. Przełóż obydwie połowy na osobne talerze, a następnie bardzo dobrze je schłodź.
  2. Schłodzone tofu udekoruj pokrojonym szczypiorkiem, imbirem oraz płatkami bonito.
  3. Tuż przed podaniem polej tofu sosem sojowym.

Źródło:

http://pixelatedcrumb.com/2011/08/02/hiyayakko-japanese-cold-tofu/

http://en.kokotaru.com/2009/01/cold-tofu-hiyayakko/