Zupa porowo-cebulowa

Zupa ta polecana jest w szybkich dietach redukcyjnych, niskokalorycznych, niskotłuszczowych i niskocholesterolowych.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 oczyszczony i posiekany na talarki por
  • 1 łodyżka świeżego lub ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • ok. 1 litra lekkiego wywaru z kurczaka z pokrojonym chudym mięsem
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę małe ziemniaki
  • szczypiorek

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy posiekaną wcześniej cebulę, pora, tymianek, szczyptę pieprzu i soli. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, gdzie znajduje się bulion z kawałkami kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Ziemniaki gotujemy osobno i następnie rozdrabniamy je na papkę przy użyciu miksera. Dodajemy je jako purée do zupy i całość posypujemy szczypiorkiem

Dane dla jednej porcji:

  • kalorie: 112 kcal
  • białko: 5 g
  • tłuszcze: 4 g
  • węglowodany: 16 g

Źródło:

http://fitforlife.pl/index.php?id=40&id_pod=75&id_artykul=1845