Zupa z pora

Dziś czas na kolejny przepis z serii „Pora na pora”. Lekka, rozgrzewajaca zupa, którą przygotujecie w mig.

Składniki:

  • 1 średni por
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3/4-1 szklanki płatków owsiany ( w zależności, czy lubicie zupę bardziej czy mnie gęstą)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Pora kroimy w talarki
  2. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy kilka talarków (garść) pora z wyciśniętym czosnkiem
  3. Pozostały por gotujemy w wodzie
  4. Następnie dodajemy przysmażony por i przyprawy do gotujących się porów i zostawiamy na lekkim ogniu przez 20 minut
  5. Płatki owsiane mieszamy z wodą i jednym jajkiem, pozostawiamy na 5 minut, żeby płatki wciągnęły wodę
  6. Płatki wrzucamy do gotujących się porów
  7. Na koniec wlewamy mleko i gotujemy chwile.