Por i krewetki po pierzynką

Przepis jest autorska modyfikacją oryginału znalezionego na stronach  BBC Good Food Leek & Prawn Gatin.

Składniki:

  • 1 por
  • 250 g krewetek
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • 2 jajka
  • kolendra, pietruszka natka
  • opcjonalnie bazylia, oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • curry

Przygotowanie

  1. Krewetki myjemy oraz marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu, curry
  2. Na oliwie smażymy pokrojony w talarki por
  3. Dodajemy starty czosnek oraz imbir
  4. Dodajemy zamarynowane krewetki całość dusimy pod przykryciem
  5. Doprawiamy do smaku wg uznania
  6. W miseczce i mieszamy jajka z ziołami, całość wylewamy na krewetki i pora, smażymy aż do ścięcia jajek.