Tarta porowo-serowa

Składniki:

  • lniany spód do pizzy
  • 1 por
  • 1 ser typu feta
  • przyprawy (tymianek, oregano, bazylia, czosnek)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół opakowania szpinaku mrożonego
  • ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany
  • sok z cytryny
  • 2 jajka

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto do tarty wg przepisu
  2. Pokrój por w talarki
  3. Szpinak rozmróź
  4. Na patelni wlej oliwę dodaj pora, wyciśnięty czosnek
  5. Po 5 minutach dodaj szpinak i smaż przez chwilę
  6. W misce przygotuj miksturę z śmietany, jajek oraz przypraw.
  7. Gotowe pory ze szpinakiem rozłóż na spód tarty
  8. rozłóż pokrojony w kawałki ser feta
  9. Całość zalej miksturą z jajek
  10. Wstaw tartę do piekarnika na pół godziny.