Lniany chleb Focaccia

Foccacia, któż z nas jej nie zna i jej nie uwielbia. Popularny włoski chleb stanowiący rodzaj przystawki przed daniem głównym, jak również bardzo popularną przekąskę. Wyrabiany jest z tego samego ciasta, które wykorzystywane jest do przygotowania spodów pizzy, a najważniejszym jego składnikiem jest oryginalna włoska oliwa z oliwek.

Rodzajów foccaci jest tyle, ile tylko pomysłów przyjdzie do głowy. Najczęściej jednak spotkać można focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna focaccia alla genovese.

Sposób przyrządzania focacci nie zmienił się od czasów średniowiecza – wieczorem należy zagnieść ciasto i pozostawić je w kuchni, aby wyrosło, a wczesnym rankiem można ją dopiero wyjąć z pieca. Elena Kostioukovitch w „Sekretach włoskiej kuchni” pisze o tym, że istnieje pewien dokument, właśnie z czasów średniowiecza, discplina (dekret), w którym krok po kroku jest opisane, w jaki sposób należy przyrządzać focaccię. Znajdziemy tam m.in. informację o tym, że nie można jej przygotować w czasie krótszym niż 8 godzin, placek musi zawierać minimum 6% liguryjskiej oliwy extra virgin, powinna być również miękka wewnątrz i lekko chrupiąca z zewnątrz.

Zatem dlaczego nie cieszyć się smakiem oraz wspaniałymi, zdrowymi dodatkami focacci, jednocześnie eliminując  z niej niezdrową, naładowana węglowodanami mąkę pszenną. oto moja propozycja na nisko węglowodanową focaccię. Przepis pochodzi z portalu about.com

Poniżej wpisu znajdziecie również filmik instruujący krok po kroku, jak przygotować lnianą focaccię.

Całkowity czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ubitych jaj
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • świeże zioła do posypania (rozmaryn, tymianek, bazylia)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. Przygotuj blaszkę (najlepiej o wymiarach ok. 25X35) wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym oliwą.
  3. Połącz dobrze suche składniki – najlepiej za pomocą różdżki
  4. Dodaj mokre składniki i dobrze wymieszaj
  5. Pozostaw masę na 2-3 minuty aby zgęstniała (nie pozostawiaj dłużej, bo będzie bardzo ciężko ją rozsmarować na blaszce)
  6. Równomiernie rozłóż całą masę na przygotowaną blachę
  7. Opcjonalnie posyp całość ulubionymi ziołami
  8. Piecz około 20 minut

Tak przygotowaną focaccię możesz podawać jako chlebek do ulubionych pas i wędlin. Jeśli focaccię przygotujemy w formie bardzo cienkiej, możemy użyć jej jako spód do pizzy, albo tarty.
Wartość odżywcza 1 porcji:

  • 0,7 węglowodanów netto
  • 5 gram błonnika
  • 6 gram białka
  • 185 kalorii

Źródło:

http://lowcarbdiets.about.com/od/breads/r/flaxbasicfoc.htm

http://www.oliwazoliwek.pl/kulinaria/focaccia-alla-genovese/