Kapusta – głowa pusta?

W czasie przygotowań na przyjście wiosny, dobrze wzmocnić nasz organizm bombom witaminową,aby zapobiec przeziębieniom i osłabieniu organizmu, które są charakterystyczne na wiosnę i jesień. Tutaj z pomocą przyjdą nam wszelkiego rodzaju kiszonki, czy też pikle, bogate w niezliczoną ilość witamin z wielu grup. Zatem zaczynamy tydzień z piklami, a jak numer jeden wystąpi kapusta.

Fosfor, siarka, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód; witaminy: A, C, E i z grupy B – wszystko to zgromadzone w jednym warzywie – w kapuście.

Najzdrowsza jest kapusta jedzona na surowo, gotowana traci nieco cennych składników.

„Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić”…

Kapusta już przed wiekami była zimą jednym z nielicznych źródeł witamin, a starożytni rzymianie uznawali ją za uniwersalny lek. Leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, oraz bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon z pochlebstwem wyraża się o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całą listę chorób które wyleczyć przy pomocy tego niezwykłego pokarmu. „Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić”… Taki wypowiedziano werdykt w stosunku do niewolnika, bowiem właściwości lecznicze kapusty uważane były jako „Najbardziej sprzyjające zdrowiu, nie pozwalające na powstanie w organizmie niczego szkodliwego”. Katon stwierdza: „…jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko – ona wypędzi bóle z głowy i z oczu, i całkiem wyleczy ciebie…”

Właściwości lecznicze

Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Kapusta dzięki antocyjanom i indolom, wspólnie z witaminami E, C i beta-karotenie zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych, czy procesów starzenia.

Tylko kapusta ma zdolności do regulowana ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Właściwości kapusty mogą być wykorzystywane wewnętrznie jak zewnętrznie. Sok ze świeżej kapusty ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest również do leczenia wrzodów żołądka, niedokwaśności, nadkwasocie, zapaleniu woreczka żółciowego, wątroby, śledziony, w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, ogólnym zmęczeniu i do łagodzenia bólów reumatycznych.

Okłady z kapusty stosuje się przy odmrożeniach, stłuczeniach,kontuzji (opuchnięcie), ranach, pryszczach, wrzodach, pokrzywce, liszajach, hemoroidach, bólach głowy, mięśni, stawów, nerwobólach, gośćcu, rwie kulszowej, w bólach reumatycznych. Okłady sporządza się ze świeżych soczystych liści kapusty. Najpierw należy dokładnie je umyć, wysuszyć, a następnie lekko rozgnieść wałkiem do pierwszego soku. Tak przygotowane liście przykładamy na chore miejsce i owijamy elastycznym bandażem. Do każdego następnego okładu używamy świeżych liści, a te wyrzucamy.

Liśćmi kapusty możemy też okładać oparzenia, uśmierzą one ból i przyspieszą gojenie się rany.

Przyjaciel diety

Warzywa kapustne są doskonałym produktem przy dietach odchudzających, mają niewielką kaloryczność, a dużo witamin, minerałów oraz błonnik pokarmowy.

Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne – 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika oraz bakterii Lactobacillus. Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.

Sok z kapusty kiszonej wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt. Ponadto, wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz arteriosklerozę.Dzięki znacznej ilości witamin z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.

Lecznicze właściwości kapusty kiszonej

  • odświeża umysł, daje uczucie radości
  • uodparnia na sytuacje stresowe
  • pobudza przemianę materii
  • wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wydolność mięśni
  • przyspiesza wykorzystanie żelaza
  • pomaga w budowie tkanki kostnej
  • reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
  • wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
  • pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
  • przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej

Niezastąpione właściwości antynowotworowe

Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka. Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Jak przyrządzać kapustę

By zachować jak najwięcej witamin, nie należy kapusty długo gotować. Liście można blanszować albo ugotować na parze. Do gotującej się kapusty dobrze jest włożyć kawałek czerstwego żytniego chleba, który ma wchłaniać nieprzyjemną woń.

Źródło:

http://mamzdrowie.pl/kapusta-wlasciwosci-i-rodzaje/

http://magicsport.pl/news/zdrowie/lecznicze,wlasciwosci,kapusty,N201.html