Elaichi Chai

Elaichi Chai, czyli bawarka po hindusku z kardamonem i świeżym imbirem to jeden z rodzajów bardzo popularnego w Indiach napoju jakim jest herbata. W Indiach powszechnie spotkać można gotowe mieszanki herbat z przyprawami, ale równie wyśmienitą wersję można zrobić samemu w domu wykorzystując świeże i suszone składniki.

Składniki:

  • 300ml mleka
  • 300ml wody
  • 2 łyżki herbaty Assam lub Darjeeling
  • 6 zielonych kardamonów
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • cukier

Wykonanie:

  1. Do rondla wlewamy mleko i wodę.
  2. Zagotowujemy.
  3. Następnie zmniejszamy ogień odrobinę i dodajemy liście herbaty, kardamony i imbir, oraz odrobinę cukru do smaku.
  4. Gotujemy na małym ogniu przez 5-6 minut, mieszając okazjonalnie.
  5. Gorący płyn przelewam przez sitko do ciepłych szklanek lub filiżanek.

Źródło:

http://palcelizac.blogspot.com/search/label/kuchnia%20hinduska