Marynowany imbir

Marynowany imbirWalory zdrowotno-smakowe imbiru są wszystkim bardzo dobrze znane. Marynowany imbir, dzięki swoim „oczyszczającym” właściwościom stanowi nieodłączny element każdego posiłku z sushi. Pełni rolę resetora między różnymi rodzajami sushi, pozwala to poczuć odrębny smak każdego kolejnego kawałka.

Proces marynowania nie zmienia zdrowotnych właściwości imbiru. Marynowany imbir z łatwością możemy kupić w hipermarketach oraz sklepach z żywnością azjatycką. Możemy również sami zamarynować imbir, jest to bardzo proste i szybkie.

Należy zmieszać obrany wcześniej imbir z octem ryżowym i solą, następnie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Składniki:

  • dwa duże korzenie imbiru
  • 0,3l octu ryżowego (3%, dostępny w buteleczkach 0,3)
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • jedna łyżeczka soli

Oskrobany imbir, pocięty na plasterki lub w kostkę i posypany solą zostawiamy na 30-50 min w misce. Po tym czasie zalałem go zagotowaną mikstura octu i cukru. Po wystygnięciu zakręcony słoik wkładamy do lodówki.

Źródło:

http://www.healingnaturallybybee.com/recipes/recipe253.php

http://vimed.pl/2011/06/czy-marynowany-imbir-jest-zdrowy/