Lody daktylowe

Kontynuując wątek pysznych, prostych przepisów na domowe lody, dziś pora na nowy eksperyment – lody daktylowe. Daktyle to kolejny wspaniały składnik lodów ze względu na swoją kremowa konsystencję, aromat i oczywiści dużą ilość słodyczy. W zupełności zastąpią cukier, czy słodzik. W połączeniu ze śmietaną oraz alkoholem lody nie zamarzają „na kość”, a mają aksamitną konsystencję i całkiem szybko się rozmrażają.

W zależności od upodobań lody możemy wzbogacić orzechami lub innymi dodatkami.

Przepis:

  • suszone daktyle
  • gęsta śmietana 12%
  • likier, nalewka
  • suszona skórka pomarańczy
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10-15 minut, następnie zalewamy alkoholem wraz ze skórkami z pomarańczy i odstawiamy co najmniej na dobę w słoiku
  • Śmietanę i nasiąknięte alkoholem daktyle miksujemy blenderem
  • dodajemy cytrynę i odrobinę alkoholu, w którym moczyły się daktyle
  • Miksturę przekładamy do małych pojemniczków i wkładamy do zamrażalki do stężenia.