Galaretka dla dorosłych

wino, czerwone, galaretka, przepis, zdrowie

Szybki i prosty, ależ jak oryginalny deser, niestety może wyłacznie byc konsumowany przez pełnoletnie osoby. Mowa tutaj o galaretce na bazie wina.

Do przygotowania galaretki mozemy wykorzystać dowolny rodzaj naszego ulubionego wina – białe, czerwone, słodkie, czy wytrawne. Idealnie sprawdzają sie równiez wina musujące. Do tego nie powinno zabraknać aromatycznych przypraw takich jak goździki, cynamon, czy skórki z cytrusów.

Na początek galaretka z czerwonego wina

Potrzebujemy 250 ml wody, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 5 dag cukru, niecałe 4 łyżeczki żelatyny. Dodatkowo przydadzą się skórki z cytryny i pomarańczy, odrobina gałki muszkatołowej, cynamon.

Gotujemy wodę z cukrem, gałką i cynamonem (ewentualnie także z goździkami). Po doprowadzeniu do wrzenia, odsuwany garnek z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż dokładnie się rozpuści. Po 15 minutach dolewamy wino i znów mieszamy. Przelewamy do odpowiednich naczyń i czekamy aż wystygnie, następnie wstawiamy do lodówki. Podajemy posypane kandyzowanymi skórkami cytryny i pomarańczy albo świeżymi owocami, jak np. malinami.