Lniany spód do pizzy
Kto z nas nie lubi pizzy. Niestety nie jest to ani najzdrowsza ani mało kaloryczna potrawa. Biała śmierć w formie białej maki, to ogromny zastrzyk kalorii, a przede wszystkim niezdrowych węglowodanów. Na szczęście mąkę nie robi się tylko z pszenicy.
Dziś mam dla was niezmiernie zdrowy i smaczny substytut, który pozwoli nam na zrobienie przepysznej pizzy – mąka z siemienia lnianego.
Ja zrobić mąka? Nic prostszego. Albo kupujemy odtłuszczone mielone siemię lniane, albo robimy to samodzielnie w młynku do kawy, i voila – główny składnik naszej pizzy gotowy.
Składniki:
- 200 g mąki z siemienia lnianego
- pól szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, kminek, czosnek)
Przygotowanie:
- Mieszamy razem wszystkie suche składniki
- Następnie dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i całość mieszamy
- Odstawiamy miksturę na 5 minut, żeby len wchłonął wodę
- Piecyk nastawiamy na temperaturę 200 stopni C
- Ciasto wkładamy na blachę
- Pieczemy 20 minut.
Składniki odżywcze całego ciasta:
- 7 gram netto węglowodanów,
- 52 gram błonnika,
- 47 gram białka,
- 130 gram zdroego tłuszczu
- 1525 kalorii.
Źródło:
http://lowcarbdiets.about.com/od/breads/r/flaxpizza.htm
Pingback: Tarta porowo-serowa « Jak oczyścić organizm z toksyn i nauczyć się zdrowo żyć