Lniany spód do pizzy

Kto z nas nie lubi pizzy. Niestety nie jest to ani najzdrowsza ani mało kaloryczna potrawa. Biała śmierć w formie białej maki, to ogromny zastrzyk kalorii, a przede wszystkim niezdrowych węglowodanów. Na szczęście mąkę nie robi się tylko z pszenicy.

Dziś mam dla was niezmiernie zdrowy i smaczny substytut, który pozwoli nam na zrobienie przepysznej pizzy – mąka z siemienia lnianego.

Ja zrobić mąka? Nic prostszego. Albo kupujemy odtłuszczone mielone siemię lniane, albo robimy to samodzielnie w młynku do kawy, i voila – główny składnik naszej pizzy gotowy.

Składniki:

  • 200 g mąki z siemienia lnianego
  • pól szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, kminek, czosnek)

Przygotowanie:

  1. Mieszamy razem wszystkie suche składniki
  2. Następnie dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i całość mieszamy
  3. Odstawiamy miksturę na 5 minut, żeby len wchłonął wodę
  4. Piecyk nastawiamy na temperaturę 200 stopni C
  5. Ciasto wkładamy na blachę
  6. Pieczemy 20 minut.

Składniki odżywcze całego ciasta:

  • 7 gram netto węglowodanów,
  • 52 gram błonnika,
  • 47 gram białka,
  • 130 gram zdroego tłuszczu
  • 1525 kalorii.

Źródło:

http://lowcarbdiets.about.com/od/breads/r/flaxpizza.htm